„Vége van!”

„Szerintem szakítsunk.”

„Nem vagyok beléd szerelmes.”

A szakításnak rengeteg formája van, és egyik sem kegyes. Akármennyire is próbálkozik az egyik fél, hogy a lehető legfinomabban közölje a kapcsolat végét a másikkal, elkerülhetetlen a fájdalom és a csalódás.

Jól tudod, miről beszélek, nem igaz?

Te is átélted már – többször is.

Legszívesebben az égbe kiáltanád a bánatodat, csak valahogy végre kiadhasd azokat az érzéseket, amelyek benned tombolnak. Hogy végre megszabadulj a kíntól. Mindenhol a kiutat keresed ebből az érzelmi spirálból: próbálsz tanácsot kérni, bújod a magazinokat, az internetes portálok, de semmi sem segít…

Tudod, miért?

 

Összetört szív

 

A szakítás feldolgozásának folyamata

 

A lejtő

 

Az első, amit érzel, a sokk. Mivel nem akarod a szakítást, egyszerűen nem veszel róla tudomást. Nem vagy hajlandó elfogadni a másik döntését. Arra gondolsz:

„Biztosan csak viccelt.”

„Holnapra minden rendben lesz.”

A sokkot nagyon hamar követi a düh. Ez az a fázis, amikor végtelenül haragszol a másikra. Ilyenkor panaszolod el a barátaidnak, hogy mekkora szemét volt, mit csinált, mennyire nem érdemelt meg.

Folyton azon rágódsz, hogy:

  • hogy tehette ezt?
  • mennyire jó voltál hozzá!
  • mégis mit képzel, hiszen te nem ezt érdemled.

Ez a düh annyira intenzív, annyira erőteljes állapot, hogy sokan képesek évekig beleragadni. Sőt, vannak, akik egy életen át képesek gyűlölni volt szerelmüket. Azt azonban tudni kell, hogy a düh egy fárasztó érzelem, amely nem enged a boldogság közelébe.

És ez még mindig nem a gödör alja!

 

Tuljutni a szakításon!

Hiszen, miután kidühöngted magadat, jön a harmadik állapot: az elutasítás. Amikor nem vagy hajlandó elhinni. Az emberek ebbe is bele tudnak ragadni évekig. Nem hiszik el, hogy vége, ezért újból és újból megpróbálják megmagyarázni, hogy működni fog, csak folytatni kell. Ez a „hidd el megváltozom, csak adj még egy esélyt” és a „megmutatom, hogy fog ez működni” frázisok időszaka…

… és a gödör alja!

Talán ez a legnehezebb része a szakításnak. Ám van egy jó hírem: van kiút!

Az emelkedő

 

Mikor leszel jobban? Akkor, amikor elfogadod a szakítást. Ennél a fázisnál abbahagyod a hibáztatást, abbahagyod a kutakodást, hogy ki és hol rontotta el. Egyszerűen tanulni akarsz a dologból, és továbblépni végre.

Ez után jön a legutolsó szakasz: a remény, amely újra egy energikus állapot. Amikor azt mondod, hogy jó, ideje továbblépni.

Ezt a modellt az angol szavak kezdőbetűje alapján SARAH modellnek nevezik. A titka, hogy egyik szakaszát sem lehet megúszni. Vagyis: minden fázison végig kell menned a dühtől kezdve az elfogadásig. A kérdés csak az: milyen gyorsan mész végig rajta? Képes leszel lezárni az egyes szakaszokat, vagy beleragadsz, és évekig őrlődsz?

Megtalálni valakiben a jót szakítás után

Így leszel jobban szakítás után

 

Jótanács: ne akard megúszni! A kézzel-lábbal tiltakozás, a kiabálás, a sírás stb. ugyanúgy hozzátartozik a folyamathoz. Engedd meg magadnak a dühöt! Legyél dühös! Ez rendben van. De, ami nagyon fontos: szabj magadnak egy határidőt. Meddig éri meg neked ez a düh?

Meg kell tudnod élni, de el is kell tudnod engedni. Ez a titok. Nem fogsz tudni továbbmenni, ha nem voltál dühös. Lásd be, hogy boldog akarsz lenni, engedd el, majd lépj a következő szintre.

Az elutasítottságon a legnehezebb túladni, de ennek is határidőt kell szabnod! Amikor a gödör alján vagy, hangolódj rá a pozitív érzésekre. Antony Robbinsnak van az Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást! című könyve, amelyben felsorol 10 erőt adó érzelmet. Kezdd el gyakorolni őket!

Az egyik a szeretet és a melegség. Töltsd fel magad a szeretettel! A következő a megbecsülés és hálás. Adj hálát azért, amid van. Aztán ott van a kíváncsiság: fedezd fel a környékedet vagy kezdj el egy új sportot például. Izgalom és szenvedély, vagyis mi hoz lázba? Végül pedig az elszántság, a rugalmasság, az önbizalom, a jókedv, az életerő, valamint a hozzájárulás a világhoz.

Segíts valakinek, aki még rosszabb helyzetben van, mint te, nézz vicces videókat, beszélgess a barátnőiddel stb. A sok pozitív érzelem ki fog hozni a gödörből, mert látni fogod, hogy az élet szép, és van remény a szakításon túl is. Az érzelem nem más, mint egy kémiai vihar az agyban, amelyet igenis tudsz befolyásolni!

És lássuk be: egy boldog, vidám ember vonzó. Egy hisztis, sírdogáló nem vonzó. Egy kiabáló nem vonzó. Egy magába roskadt megint nem vonzó.

Úgyhogy a legjobb, amit tehetsz, hogy mihamarabb összeszeded magad.

Én hiszek benned!