Ez a kérdés olyan nehéznek tűnik, nem igaz?

Vajon mi akadályozhatja?

A helyzet az, hogy sokkal egyszerűbb rá válaszolni, mint hinnéd. Mert csupán egyetlen valamit vagy valakit tudok, aki akadályozza az új életedet: TE MAGAD. Azzal, hogy nem engeded meg magadnak a továbblépést. Hogy belesüllyedsz egy-egy érzelembe. Hogy beleveted magadat a bulizásba és az ivásba, hogy ne fájjon. Hogy visszasírod magadat egy rossz, negatív vagy bántó kapcsolatba…

Nem azért írom ezt le, hogy pálcát törjek feletted.

Dehogy!

Számtalanszor elmondtam már, de újra megteszem: normálisak az érzéseid és a viselkedésed. Természetesek. Viszont egyszer azt kell mondanod, hogy elég volt, majd félreállni a saját jóléted útjából.

Menni fog?

 

Szakítás inkább a viták helyett

 

Hajlamos vagy elfelejteni a rossz dolgokat szakítás után

 

A szakítás nehéz.

Mindig.

De még drámaibb, ha előtte te magad is eljátszottál a gondolatával. Azon morfondíroztál, hogy vajon elég jó a kapcsolat? Elég jó Ő nekem? Mit akarok? Azután végül ő szakít veled, és jön az arculcsapás. Ilyenkor sok nőnél bekapcsol a kontraműködés. A „még te szakítasz velem?” érzés.

Így sérül az önérzete.

Belenyilall a félelem.

Elkezd mindent megtenni, hogy visszaszerezze egykori szerelmét.

Te is így jártál? Te is kétségbe estél, hogy egyedül maradtál? Benned is ezek a gondolatok fogalmazódtak meg: tényleg ezt akartam? Erre vágytam? Ajjaj, erre vágytam, és most megkaptam. Csináljuk vissza!

Elvész a biztonságérzet.

Szembesülsz a magánnyal.

Hiányzik az ölelése, a csókja.

Ilyenkor elkezded megpróbálni visszacsábítani. Mert hát nem is voltak akkorák azok a problémák. Mégiscsak jobb vele, mint egyedül. Úgyis megoldjuk a gondjainkat. Vagyis elkezded megszépíteni gondolatban őt. Megszépíteni az együtt töltött időt. Majd, ha sikerül visszaszerezned, rájössz, hogy hibáztál… Hogy sokkal nagyobb baj, hogy újra együtt vagytok, mintha nem jöttetek volna össze. Ott állsz, ahol a part szakad, és azon gondolkozol: basszus, tényleg ezért küzdöttem?

Hiszen továbbra is figyelmetlen. Nem segít. Gyakran berúg. Bunkó. Nem foglalkozik az érzéseiddel. A problémák újra ott vannak. És rájössz: nem is olyan kicsik. Csapdába kerülsz.

Kellett ez nekem?

Tényleg?

Ilyenkor nehéz beismerni, hogy tévedtél. Annyira visszás az egész. Hülyeség volt a visszaszerzés. Szakítani kellene… A nők nagy része – talán te is közéjük tartozol – mégsem teszi ezt meg. Mert nem tudják felvállalni önmaguk előtt, hogy hibáztak. Ezért tovább húzzák a szenvedést.

Ez egy csapda.

Ki lehet ezt kerülni?

 

új élet szakítás után

 

Menekvés a kínos és fájdalmas helyzettől

 

Amikor elkezded megszépíteni a dolgokat, sajnálni, hogy azt tetted, amit, akkor kell erősnek maradni. Ahogy a mondás tartja, a sztenderdjeid legyenek erősebbek, mint az érzelmeid.

Neked vannak sztenderdjeid?

Tudod, milyen kapcsolatban akarsz élni?

Mondok néhány példát, hogy el tudd képzelni, mire gondolok. Olyan kapcsolatban akarok élni, ahol meg tudjuk beszélni a vitás kérdéseket. Ahol mondhatok nemet, ha fáradt vagyok. Ahol inspirálhatjuk egymást. Olyan kapcsolatot akarok, ahol mindketten vállaljuk a felelősséget.

A szerelmet meg fogja ölni, ha a sztenderdjeid nem teljesülnek. Mert hiába vagy szerelmes, ha a másik hazudik. Vagy folyamatosan te fizetsz kettőtök helyett. Vagy elérhetetlen, esetleg eltűnik időnként. Vagy nem lehet megbeszélni vele a dolgokat.

Persze fontos, hogy szeresd a másikat, de még inkább az, hogy csak addig, amíg ezzel nem okozol magadnak kárt. És a kulcsmondat: először magadat kell szeretned annyira, hogy olyat szerethess, akivel neked jó.

Ha felmerül benned, hogy vissza akarod szerezni, vizsgáld meg: MIÉRT? Ha tényleg olyan rossz volt az a kapcsolat, ne állj azért a saját utadba, a boldogságot útjába, mert félsz. Mert egyedül vagy. Mert most rossz.

Kérlek, légy bátor!

Légy kitartó!

És szeresd annyira magadat, hogy nem táncolsz vissza egy rossz kapcsolatba.

Meg akarod tudni, miért kapcsol be benned, hogy bár nem volt túl jó a kettőtök párosa, mégis vissza akarod szerezni? Mi ennek az oka? Hogyan tudod leküzdeni? Ezekre a kérdésekre itt biztosan választ kapsz.